25 Nisan 2014 Cuma

Hinditan'da Gezilecek Yerler

Red Fort: (Kırmızı Kale): Bu kale Delhi’yi ziyarete gelen birçok insanın ilk ziyaret ettiği yerler arasında yer almaktadır.
Şah Cihan tarafından 1648 yılında yaptırılan bu yapı en çok kırmızı duvarları ile ünlenmiştir.

Kırmızı Kale, Şah Cihan’ın zenginlik ve gücünün bir göstergesi olarak yaptırılmıştır.


Rajasthan eyaleti
Aşk adına ve aşk uğruna yapılan en güzel yapıt...

Tac Mahal: Hindistan’ı simgeleyen bu yapıt, mimarisi, gün batımında ve doğumunda görülen farklı manzaraları ile görenleri hayran bırakan bir yapıdır. Bu yapı yaklaşık olarak 21 yılda tamamlanmış ve yapımında 20 bin işçi çalıştırılmıştır. Beyaz mermerlerin içine karıştırılan değerli taşlar sayesinde, gün doğumunda ayrı, gün batımında ayrı renklere bürünmektedir. Tac Mahal’in çevresinde bulunan 4 tane kubbe dışa doğru eğik durmaktadır. Bu eğiklik bir mimari hatası değil aksine, bir önlemdir. Hindistan’da olabilecek bir deprem ya da zelzelede ana yapıya zarar gelmemesi için kuleler dışa doğru yapılmıştır.

Ancak Tac Mahal’i meşhur yapan kulelerin eğikliği ya da yapımında çalıştırılan işçi sayısı değildir. Tac Mahal’in yapılış nedeni, dünyanın en ilgi çekici yapılarından bir tanesi yapmıştır. Şah Cihanın çok sevdiği eşi, 14. çocuğunu doğururken ölür ve bu duruma çok üzülen Şah Cihan eşinin anısına Tac Mahal’i yaptırıyor. Bu yapı aşkın simgesi olarak algılanmaktadır.

 Hindistan’ın batısında kalan bölge. Pakistan’ın büyük sınır komşusu olan eyalet özellikle bu ülkeden kara geçişleriyle gezginler tarafından sıklıkla kullanılıyor.  Altın üçgenle kesişen Jaipur en önemli kent. “Rajalar Ülkesi” anlamına gelen isim “Krallar Ülkesi” demek. Rajastan Hindistan geneline göre çok daha sıcak insanları ve çok güzel şehirleriyle öne çıkıyor.  


VARANASİ
Uttar Pradesh eyaletinde bulunan şehir, Hindular için en kutsal şehirdir. Hindistan’ın en eski, dünyanın da sayılı eski yerleşimlerinden biridir. Hindu “hacı”lar, tüm Hindistan’dan Varanasi’ye ölülerini yakmak ve kutsal Ganj nehrinde yıkanmak için gelir. Sabahın ilk ışıklarında Ganj’da yıkanmaya gelen insanlar ve nehir boyu devam eden ölü yakma törenleri dünyada görebileceğiniz en enteresan görüntülerden biri.



MAHARASHTRA EYALETİ
Hindistan’ın en zengin bölgesi olan eyalet aynı zamanda en kalabalık yerleşimlerin de başında geliyor. Bollywood’un ev sahibi Mumbai (Bombay) başlı başına bir çılgınlık.


KERALA EYALETİ

Hindistan’ın güneyinde yer alan eyalet, geniş kum sahilleri ve palmiye ağaçlarıyla tropik bir cennet. Okuma oranı, kadın-erkek eşitsizliği, gelir dağılımı, din kavgaları, temizlik, güvenlik, turist kazıklama gibi konuların hepsinde Hindistan’ın en gelişmiş eyaletidir. Bunun sebebi Kerala’nın uzun süredir Hindistan Komunist Partisi tarafından yönetiliyor olmasıdır. 1957′de seçilen komunist hükümet, dünya’da demokratik seçimle gelen en eski ikinci komunist rejimdir. (Birincisi 1947′de San Marino’dur.) Ekolojik turizmin Hindistan’daki merkezidir. En ünlü turistik aktivite tüm eyalete yayılmış durgun su birikintilerinde (backwater) ev tipi botlarla yapılan gezintilerdir. En çok ziyaret edilen şehir, eyaletin ekonomik merkezi Kochi‘dir. Alapuzha durgun suların yoğun olduğu şehirdir, ve Asya’nın Venediği olarak anılır. Thiruvananthapuram, eyaletin başkentidir ve Hindistan’ın en eski şehirlerinden biridir.


PENCAP EYALETİ
Hindistan’ın kuzeybatısında yer alan eyalet, sikh dininin doğum yeridir ve halkın çoğunluğu bu dine mensuptur. En önemli noktası Amritsar’dır. Burada bulunan Altın Tapınak (Golden Temple) sikhler için en önemli dini noktadır.
Altın Tapınak :ya da Tanrı'nın Tapınağı olarak anılan tapınak Sih inancındaki en önemli ibadethane olduğu gibi, Sih gurudwaralarının da en eskilerinden biridir. Dördüncü Sih gurusu Guru Ram Das Ji tapınağı tasarlayan kişi olduğu gibi Amritsar (o dönemki adıyla Ramdaspur) şehrinin de kurucusu ve planlayıcısıdır. Gerek bu sebeple gerekse Tapınağın şehirde bulunması sebebiyle, şehre sıklıkla Guru Di Nagri yani "Guru Şehri" (veya "Guru'nun Şehri") denir.
Özgün tapınak 1574 yılında yapılmış, Babür İmparatoru Ekber Şah'ın araziyi üçüncü Guru, Guru Amar Das'ın kızına evlilik hediyesi olarak vermiştir ki kızın evlediği Bhai Jetha daha sonra dördüncü Sih Gurusu olan Guru Ram Das Ji'dir. Guru Ram Das Ji önderliğinde gölet büyütülmüş, etraftaki kasaba genişletilmiş, daha sonra beşinci Guru olan Guru Arjan Dev Ji döneminde tapınak kompleksi tamamen tamamlanmıştır.
Harmandir Sahib tek bir tapınaktan öte büyük bir kompleksi kapsar; kompleksin ortasında ise tapınak bulunur. Tapınağı çevreleyen sunî bir göl bulunmaktadır ki bu gölün ismi AmritSar yani "Kutsal Su Gölü" veya "Ölümsüzlük Pınarı Havuzu"dur.Tapınağa dört yandan girişler bulunmaktadır ki bu hoşgörü ve açıklığın önemini simgeler. Tapınak kompleksinin içinde geçmiş Sih Gurularına, Azizlerine ve şehitlerine ait birçok türbe bulunmaktadır. Her biri tarihî bir olay veya Sih aziziyle ilişkilendirilmiş üç kutsal ağaç bulunmaktadır.


BATI BENGAL EYALETİ
Hindistan’ın kuzeydoğusunda bulunan eyaletin başkenti, Hindistan’ın üçüncü en büyük şehri olan Kolkata‘dır. Kolkata birçokları tarafından Hindistan’ın kültür başkenti olarak adlandırılmaktadır. Eyalette 1977′den 2011′e kadar Komünist Parti’nin başı çektiği sol blok yönetimde kalmıştır ve dünyanın seçilmiş en uzun komünist yönetimi olmuştur.


TAMİL NADU EYALETİ
Hindistan’ın güneyinde yer alan eyalette MÖ 1500 yılından beri Tamil halkının yaşamaktadır. Bölgede yaygın dil, tamil dilidir. Başkenti Chennai dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerinden biridir. Plajları, hindu tapınakları, kiliseleri ve parklarıyla meşhurdur.


UTTARAKHAND EYALETİ


Hindistan’ın kuzey eyaleti, önemli hindu tapınakları barındırmasıyla “Tanrıların ülkesi” olarak adlandırılmaktadır. Tibet’le sınır komşusudur ve Himalaya dağlarını barındırmasıyla ünlüdür. Haridwar, Ganj nehrinin kenarında hindular için en kutsal şehirlerden biridir, ve insanlığın en büyük festivali burada gerçekleşir. 2013  yılındaki Kumbh Mela festivaline yaklaşık 80 milyon insan katılmıştır. Rishikesh de dünyanın yoga merkezi olarak bilinmektedir, ve Beatles grubunun ziyaretiyle ünlenmiştir.


MADHYA PRADESH EYALETİ
Hindistan’ın tam ortasında yer alan eyaletin en ünlü destinasyonu Khajuraho tapınaklarıdır. Kamasutra işlemeleriyle ünlü tapınaklar, Hindistan’ın en önemli turistik merkezlerinden biridir. Unesco dünya kültür mirasları listesinde de yer almaktadır.
Khajuraho tapınakları:
. Heykeller ve kabartmaları ile her yıl turist sayısının arttığı bir bölge. Bu tapınak ilginç de bir hikayeye sahip kimilerine göre bu hikaye gerçekten yaşandı kimilerine göre ise bu büyük bir efsane.
Ay tanrısı Chandra ve Prenses Hemavati arasında geçen bir aşk hikayesi…
Göl kenarında oturan güzel prensesi Chandra ilk görüşte takibe almaya başlar ve ona aşık olur. Chandra,güzel prensesin karşısına yakışıklı ve çekici bir prens olarak çıkar ve onu kendisine aşık etmeyi başarır, daha sonra bu çiftin hep mutlu kaldıkları ve bu bölgeyi bir aşk şehrine çevirdiği söylenir.
Khajuraho tamamen tapınaklarıyla ünlü bir şehir. Şehirde toplam 80 tapınak var ve bu tapınakların bazıları zamanla yok olmuş bazıları ise orijinalliğini kaybetmiştir bununla birlikte şehirde ayakta kalan ve görselliğini kaybetmeyen 20 adet tapınak bulunmaktadır. Tapınaklarda bulunan heykeller ve resimler gerçekten dikkat çekici özellikle erotik süslemeler ziyaretçileri fazlasıyla şaşırtıyor. Heykellerin ve süslemelerin tarihi anlattığı bir bölge… Burada yapılan törenler ve etkinlikler tapınakların üzerinde ilginç bir şekilde resmediliyor.
 Aşkın tarihçesi düşüncesi ile tapınakların kötü ruhlardan ve olumsuz düşüncelerden korunduğu fikri de ortaya atılmıştır.Orada bulunan heykeller yalnızca erotik eserler değildir dönemin ekonomik şartlarını,geçim sıkıntılarını ve buna benzer durumları da yansıtmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder